23-01-2015

Onkruidbestrijding

Onkruid is hardnekkig, maar chemische bestrijdingsmiddelen weten zelfs de meest standvastige plantjes eronder te krijgen. Maar niet lang meer, want het gebruik van de chemicaliën wordt verboden.
Het gaat om het middel glyfosaat, dat in tuincentra wordt verkocht als RoundUp. Het werkt prima, maar het goedje is slecht voor de gezondheid en doodt ook andere planten. De chemicaliën komen ook in het oppervlaktewater terecht.

Tot 2017 te koop.
Daar wil staatssecretaris Wilma Mansveld een eind aan maken, met steun van een Kamermeerderheid. Vanaf volgend jaar mag RoundUp niet meer worden gebruikt om je terras onkruidvrij te maken. Maar de flessen verdelgingsmiddel blijven tot 2017 nog gewoon te koop.
Sportclubs, campings en andere bedrijven en stichtingen die grote terreinen beheren, mogen onkruid namelijk nog wél chemisch blijven bestrijden. Een Kamermeerderheid vindt dat onzin en wil dat het gebruik van RoundUp ook zo snel mogelijk wordt verboden.
Volgens Mansveld levert het voor die grote bedrijven praktische problemen op als zij op een andere manier onkruid moeten bestrijden. Voor ieder ander betekent het verbod weer ouderwets onkruid wieden of in de weer gaan met middeltjes uit grootmoeders tijd, azijn bijvoorbeeld.

13-01-2015

Composthopen

Composthoop.
Let wel op: niet al het biologisch afbreekbare afval is geschikt voor op de composthoop. Aardappelschillen, snijbloemen en citrusvruchten bevatten bijvoorbeeld veel bestrijdingsmiddelen en zijn daarom niet heel erg geschikt voor in de compostbak. Zorg ervoor dat je dit afval niet meer dan één keer per week in de compostbak gooit. Kaas en oud brood mogen helemaal niet op de composthoop. Ze brengen niet alleen de verkeerde schimmels met zich mee, maar trekken ook nog eens ongedierte aan. Gooi ook geen onkruid in de bak; met het verspreiden van de compost, geef je ook het onkruid weer de kans om zich te ontkiemen.

Wel op de composthoop kunnen:
•    theebladeren en koffiedik
•    gras en bladeren
•    rauwe groenteresten (gekookte groente mag niet in de compostbak)
•    eierschalen
•    notendoppen

Bekijk anders eens het lijstje dat Milieucentraal heeft samengesteld voor wat wel en niet in de compostbak mag.

In het algemeen gelden de volgende tuinregels:
Het is verboden afval op of in de buurt van het tuincomplex te storten.
Niet composteerbaar afval (hout, tegels, steen, plastic, glas, metaal) dient door de huurder te worden afgevoerd.
Bioafval hoort op de composthoop. Met uitzondering van zeer hinderlijk onkruid (kweek, zevenblad, haagwinde, akkerkers, knopkruid, hanenpoot, heermoes, jacobskruiskruid) en afval van planten, die gewasziekten kunnen overdragen zoals aardappelen, tomaten, aubergineplanten, zwarte nachtschade e.d. (phytophthora infestans), koolstronken (knolvoet) en aardbeien (virusziekten). Dit afval kan worden gedeponeerd in de containers die aan de toegangsweg staan. Deze zijn afgesloten met een hangslot en de leden van het bestuur hebben een sleutel. De containers worden door de gemeente geleegd. Het afval dient zo veel mogelijk vrij van aarde te zijn. Aanhangende aarde hoort niet in de container!