07-12-2008

Op Toene

Maandelijks verschijnt in maandblad Buurtvereniging “Ons Belang” (aangesloten de volkstuinvereniging) een stukje afkomstig van Lydia Becker(samen met haar man tuinder) over het wel en wee van de tuinders, teneinde op deze wijze mensen enthousiast te maken voor de moestuin, met als titel "Op Toene".
Ik heb haar toestemming het stukje op mijn weblog te plaatsen.

OP TOENE in DECEMBER

December: weliswaar het einde van het kalenderjaar. Maar dat betekent niet dat er niet meer op de tuin kan worden gewerkt, hoewel het klimaat in ons land het moeilijk maakt om in de wintermaanden lekker de grond te bewerken. Vaak is het te koud en te nat. Ervaren tuinders zijn echter vaak al eerder bezig geweest met het afsluiten van hun tuinseizoen. Ze hebben alvast weer orde geschapen op hun landjes. De resten van de oogst uit vorige maanden zijn verwijderd. Stronken en stengels zijn opgeruimd en hun tuin ligt zo mogelijk netjes omgespit op de winter te wachten.

De heer Jaap Woudsma van tuin 66 en 67 was net klaar met zijn dage­lijkse tuinuurtje toen ik onverwacht langskwam. Hij had een groot vierkant stuk grond mooi gelijkmatig omgespit en daar meteen alvast wat oude koemest doorgewerkt, want hij wil daar volgend seizoen aardappels poten. Aardappels schijnen niet goed te gedijen met verse mest. Bij de spitwerk­zaamheden was hij natuurlijk ook weer op een heleboel zo genoemd "kweek" gestuit, een grassoort waarvan de wortels zich onder de grond een weg zoeken en die tussen de gewassen compacte wortelkluiten met taaie grassprieten vormt. Wie dat ook in zijn of haar landje is tegen geko­men, weet nu waarom wij dat als tuinders onkruid noemen. Misschien is het daarom wel zo goed om aardappels te zetten op die akker. Want het schijnt dat aardappels een goed middel zijn om kweek weg te werken.
Een vriend van ons heeft eens zijn stadstuin in een nieuwe woonwijk vol gezet met aardappelplanten, tot grote ontzetting van zijn buren die zich afvroegen of hij dat elk jaar zou blijven doen. Nee dus, maar zijn tuintje was lange tijd genezen van kweek, zei hij. Misschien slaat u nu als beginnende hobbyboer, met nog weinig ervaring, en ook weinig tijd vanwege een baan, maar wel met een opgroeiend gezin en soms ook nog een hond en of een of meer katten, de schrik om het hart. Zeker als u ook nog de weelde bezit van een voor en achtertuin bij een ruime woning die ter gelegenheid van de feestdagen de komende tijd eens een goede beurt zal krijgen. Want er kunnen
logés komen en de kinderen krijgen kerstvakantie... Niet doen, mensen. Je kunt gewoon weten dat het niet mogelijk is om dat allemaal honderd procent goed te krijgen en daama ook nog fris en fruitig de feestdagen te vieren. Laat het rusten, doe wat mogelijk is en geniet gewoon van de kostbare vrije tijd met familie, vrienden, kinderen, hond. In een redelijk opgeruimd huis. Die tuinervaring komt immers vanzelf met de jaren. Misschien draagt dit stukje ertoe bij dat u denkt: als ik later met pensioen ben, kan ik tijd besparen in het voorjaar als ik het seizoen ervoor alvast... Kijk ondertussen bij een bezoek aan uw landje wel goed uit uw ooghoekjes naar de grote voor­beelden op ons tuincomplex, waar je zoveel van kunt leren.
Apropos, wist u dat Jaap Woudsma een eigen website heeft die zeker een bezoekje waard is? lk heb zijn toestemming om dat hier bekend te maken:
www.jacobmoestuin.blogspot.com.

Enkele wintergroenten zoals prei geven nog wat fieur aan het land. Boerenkool is bestand tegen de vrieskou. Het is zelfs een aanbeveling als 'de winter er overheen is gegaan'. Maar slimme huisvrouwen kunnen de natuur hier ook een handje helpen door de gewassen koolbladen in een plastic zak in de vriezer te leggen. Bij het bereiden van de maaltijd kun je met een deegroller alles bevroren en al fijn maken, gewoon over de (open) zak heen. Even nog de harde stengeltjes en nerfjes eruit pulken misschien leuk kinderwerk? Als ze het zelf doen, moeten ze immers ook niet zeuren over de paar harde stukjes die er vast en zeker in blijven zitten.
Kerstbomen met kluit kun je soms in de tuin laten overwinteren als het geen al te koude winter wordt. Is de grond hard bevroren, dan kun je de boom er niet goed uitgraven. En later er weer in. De heer Auke Nijdam (tuin 5 en 6) heeft er ervaring mee. Het is hem al verschillende keren gelukt om zijn boom over te houden en opnieuw te gebruiken.

En zo wordt het langzaamaan Kerst. We zullen het ieder in onze eigen traditie vieren. Thuis of op een andere plaats, al of niet in de kerk, en met een boom en kaarsen of misschien een kerststukje of versierde takken. Soms pakjes. Maar altijd met de gedachte dat het bijzondere dagen zijn.

Bron Lydia Becker; maandblad Buurtvereniging “Ons Belang” december 2008

Geen opmerkingen: