30-09-2010

Koolwittevlieg : kenmerken, oorzaken en bestrijding.

Kent u de koolwittevlieg? Nee? Best mogelijk, want het is niet overal een probleem, maar voor wie er wel last van heeft behoort koolwittevlieg tot de vervelendste en meest hardnekkige plagen in de moestuin.  Lees in dit bericht over deze vervelende plaag, bekijk de foto’s en lees vijf tips om de plaag onder controle te krijgen: Koolwittevlieg : kenmerken, oorzaken en bestrijding.

Een veel voorkomende luizensoort op boerenkool is de melige koolluis. Die nestelt zich meestal aan de onderkant van het blad. Het blad begint te krullen en aan de bovenkant ontstaan lichte, witgele verkleuring. Als u aan de onderkant van het blad kijkt, is het alsof zich rond die luizen een meellaagje bevindt.

Ook een uiterst lastig insect, dat veel in kassen wordt aangetroffen, maar zich in warme zomers ook buiten op de gewassen kan storten, is de witte vlieg. Het is een heel klein, helderwit driehoekig ogend vliegje van nog geen twee millimeter groot, dat zich ook weer en meestal in grote aantallen aan de onderkant van het blad ophoudt.
Bij de geringste aanraking van de plant vliegen ze in een wit wolkje weg.


Helaas, helaas; hier al jaren last van witte vlieg, een verder onschuldig heel klein vliegje, ware het niet dat ze eitjes legt, het liefst onder boerenkoolblad. Zelf wel eens zo erg gehad dat de hele onderkant van het blad wit zag, dan helpt zelfs een zoutbadje niet meer. Je kunt er ongetwijfeld wel insecticide voor kopen maar dat gebruik ik liever niet (ik wil ook graag het blad eten, zonder chemische middelen). Het enige wat je er verder aan kunt doen is een heel fijnmazig net plaatsen wanneer de witte vlieg actief wordt (in de tweede helft van de zomer en de herfst), de mazen mogen dan echt niet groter zijn dan 2 of 3 millimeter, en dat is wel prijzig (maar gaat jaren mee). Of toch maar de witte laag eraf boenen na de oogst dan.... 


TIP van Jacob: Boerenkool grondig spoelen in een emmer water buiten alvorens te bereiden in de keuken.

Geen opmerkingen: