05-07-2012

Aardappelziekte: phytophthora


Aardappelziekte: phytophthora
Bron Volkstuinvereniging "Ons Belang" Haren (Gn)

De afgelopen dagen is er al een phytophthora-infectie op veel tuinen geconstateerd.
Het voorkomen van phytophthora-infectie eist een actieve inzet van alle tuinders. In verband met de beperkingen die aan de toepassing van moderne middelen tegen phytophthora zijn opgelegd kan de tuincommissie niet meer spuiten.

Ons rest op dit moment alleen een maximale tuinhygiène. Dit houdt in dat alle besmettingsbronnen zo goed mogelijk van de tuin verwijderd dienen te worden. Dit betekent dat aangetaste aardappel- en tomatenplanten onmiddellijk moeten worden verwijderd.

De tuincommissie zal scherp toezien op het optreden van phytophthora infestans en zal de huurder aanspreken op het nemen van maatregelen. Eventueel zal, als de betrokkene niet snel genoeg actie onderneemt, de commissie het loof (laten) verwijderen en afvoeren.

                                Aardappel Parel Phytophthora

De afspraak is binnen onze volkstuinvereniging het aardappelloof voor 15 juli te verwijderen en af te voeren naar de containers.
Het oogsten of rooien van aardappelen kan pas ten laatste een tweetal weken na het verwijderen van het loof. Zo harden de aardappelen af d.m.v. een kurklaagje (schil) dat aangemaakt wordt ter bewaring.

Verbouw van de phytophthora resistente ras Texla
Toegestaan wordt de aardappelplant te laten doorgroeien tot het loof spontaan afsterft en de aardappel in de grond afrijpt zonder dat de planten preventief tegen phytophthora worden bespoten. Dus het loof hoeft niet voor 15 juli verwijderd te worden.

Geen opmerkingen: