11-11-2014

Onkruidvrij met Roundup?



Bent u ook zo vaak op uw tuin geweest, waarna u zich de vraag stelde: “Hoe hou ik de graskanten of de greppel(s) onkruidvrij, hoe kom ik van dat verduvelde kweekgras af en/of hoe voorkom ik dat mijn tuintje door onkruid wordt overwoekerd?” En dat natuurlijk met zo weinig mogelijk inspanning.
Een veel gehoorde reactie is dan : “Spuit er maar wat Roundup op en het ongewenste onkruid verdwijnt als sneeuw voor de zon; enkele dagen later kun je er zelfs gewoon op zaaien”.

Is dat wel zo?
- Heeft diegene zich wel voldoende verdiept in de schadelijke gevolgen van het gebruik van Roundup, of heeft diegene zich laten misleiden door de (etiket)reclame zoals de fabrikant dat heeft verwoord?
- Is er misschien toch nog meer bekend over de schadelijke gevolgen van Roundup voor plant, mens en dier, zeker in het geval van voedselconsumptie uit eigen tuin?
- Is het gebruik van Roundup wel zo veilig, voor plant, mens en dier, als dat de fabrikant ons wil doen geloven? We willen toch veilig voedsel, en hebben zeker geen behoefte aan langdurig achterblijven van gif op onze tuin en in het grondwater, toch?


Wat is de visie van het bestuur van de Volkstuinvereniging Heerenveen?
Als bestuur van de VTV hechten wij eraan dat de verhuurde tuinen met respect voor de natuur, mens en milieu, worden bewerkt. Daarin past geen gebruik van gif . Met bovenstaande informatie hopen wij u uitleg in inzicht te hebben geven waarom we dit gif, dus ROUNDUP e.d. met het werkende bestanddeel glyfosaat niet langer toelaten. Immers, ook uw buren, medemensen, uw opvolgers, nabestaanden, kinderen en kleinkinderen leven ‘op hetzelfde grondwater’ en wij gunnen hen toch een duurzaam gezonde toekomst?
Is het nu zo dat de (chemische) bestrijding van onkruid door de VTV dan volledig wordt verboden? Het antwoord is uiteraard: Neen, hoewel we het misschien in ons hart wel het liefst deden. Mechanische verwijdering van onkruid verdient altijd de voorkeur boven chemische verwijdering. Maar wilt u toch gif gebruiken dat het minste schade toedient dan bevelen wij ECOSTYLE ULTIMA aan dat werkt op basis van vetzuren en heet milieuverantwoord te zijn. Het werkt zeer direct, binnen drie uur zie je al resultaat, er blijft geen residu achter en het is niet giftig voor een grondwater. Dit nieuwe product is o.a. verkrijgbaar bij Welkoop e.a…
Maar Roundup, ook de aanwezigheid ervan in de verpakking, is niet meer welkom op ons complex. Kunnen we dat afspreken?

Geen opmerkingen: