22-02-2015

Zaaien en verspenenZaaien.
Meng wit zand en potgrond in een verhouding één op vijf. Vul het zaaibakje en druk dit aan zodat het oppervlak mooi vast, maar ook effen ligt.  Ligt het oppervlak niet mooi vlak, dan rollen de zaadjes in hoopjes bij elkaar. Bevochtig nu met de nevelspuit. Verdeel het zaad gelijkmatig. Dek af tot u het zaad net niet meer ziet. Doe dit  met potgrond gemengd met wit zand, elk de helft deze keer. Het witte zand vergemakkelijkt de opkomst als de plantjes door de grond heen moeten breken.  Bevochtig nogmaals het grondoppervlak.
Zet het zaaibakje bij kamertemperatuur in de huiskamer. Een minikasje is hier nuttig opdat het grondoppervlak niet te snel zou uitdrogen. Koeler kan ook, maar 18° C is ideaal voor een snelle en vlotte kieming.
Maximaal 24 uur na opkomst, moet het zaaibakje onmiddellijk naar een koelere plaats verhuizen. In de warme kamer zouden ze ‘fileren’, d.w.z. een veel te lang stengeltje en dunne blaadjes. Vele koud te telen groenten (zoals sla) reageren sterk op een slechte verhouding tussen temperatuur en licht. Een plaats in de kas, koude bak, plastiektunnel of veranda is natuurlijk optimaal.


Verspenen
Maak de plantjes voorzichtig los en haal de wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden.
Vul de potjes (diameter ongeveer 6cm) met universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou de plantjes vast bij de kiemblaadjes.
Laat het kiemplantje in het gaatje zakken tot er nog 1 tot 1,5 cm van het gedeelte onder de kiemblaadjes boven de grond uitkomt. Druk de grond rond het plantje lichtjes aan. Daarna wordt de potgrond nat gegoten met de gieter. De planten staan nu in de kas, koude bak of plastiektunnel.
Een week voor het uitplanten worden de planten verder opgekweekt in open lucht, dit om de plantjes af te harden.

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/broccoli-zaaien-en-verspenen-planten-teelt/


Geen opmerkingen: