04-03-15

Aardappelrassen en aardappelplaag



Vroeg
Vroege aardappelen zijn over het algemeen gevoelig voor aardappelplaag, vandaar een selectie van drie rassen die in deze groep behoren tot de minst vatbare voor aardappelplaag, zeker wat betreft overzetting naar de knol.
Premi̬re РKan zeer vroeg geoogst worden. Bloemige aardappel met gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees.
Prior – Vast in de kook. Geschikt voor kleigrond.
Fresco – Vroeg aardappel. Vastkokend. Zeer goede keukenaardappel, geschikt voor frieten. Lang bewaarbaar.

Halfvroeg
Rassen bijzonder tolerant tegen aardappelplaag en wordt zelfs aangeraden voor biologische teelt.
Sante Bloemige aardappel met lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor alle bereidingen. Goede bewaaraardappel.
Carolus Geelschillige aardappel met rode ogen en Phytophthora resistentie in loof en knol.
Alouette Roodschillige, vastkokende aardappel met een diep gele vleeskleur en Phytophthora resistentie.

Middenlaat en laat
Agria, Nicola, Charlotte zijn gekende, vrij tolerante soorten tegen aardappelplaag.
Bijzonder resistent tegen aardappelplaag zijn :
Ditta, Surprise en Texla , deze laatste heeft eigenlijk nooit last van aardappelplaag.

Kenmerken
Phytophthora herkent u aan bruinzwarte vlekken op het blad, waarbij aan de onderkant van het blad op de grens van ziek en gezond, groen weefsel onder vochtige omstandigheden wit schimmelpluis ontstaat. Op de stengels kunnen bruinzwarte vlekken ontstaan, die vaak beginnen in de bladoksels. Op de knollen vormt Phytophthora bruinachtige, iets ingezonken plekken; de knol is roestbruin verkleurd met eilandjes van gezond weefsel. De knol verrot.



Ziekteverloop
Bron vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/factsheets/Potato_Latehtm





1. De spore van aardappelziekte heeft water nodig om te kiemen bij een gematigde temperatuur. 3 tot 5 dagen na de infectie zijn kleine vlekjes zichtbaar op de bladeren, maar ook op de stengels.
2. Deze vlekjes worden snel groter.
3. In het begin zien deze vlekjes er waterachtig, glazig uit.
4. Enkele dagen later zijn dit droge, verdorde vlekken.
5. De vlekken zijn dikwijls omringd door een lichtere gele zone.
6. Ook de stengels kunnen aangetast worden.
7. Bij sterke aantasting en veel regen kan de infectie doorgaan tot in de knollen.

Geen opmerkingen: