31-10-2014

DE GENEESKRACHT VAN SPERZIEBOONTJES



Boontjes zijn een lekkere peulvrucht. Wanneer men over boontjes spreekt wordt eigenlijk sperzieboontjes bedoeld. Deze worden ook prinsessenboontjes genoemd. Sperzieboontjes komt van het vroegere woord aspergeboontjes. Ze werden lange tijd op dezelfde manier als asperges gegeten; namelijk met boter en nootmuskaat. Deze boonsoort is vanuit Zuid Amerika ingevoerd. In Suriname wordt twee keer zo lange bonen als de sperzieboon kousenband genoemd.


Boontjes zijn geen groente. Boontjes zijn peulvruchten. Het zijn de omhulsels van zaden en zaden zelf. Van groente eten we vaak de hele plant maar van peulvruchten alleen het zaad. Hiermee lijkt het op fruit, wat ook het deel van de plant is waarmee de plant zich reproduceert.

Voedingswaarde sperzieboontjes
De sperzieboon is erg gezond. De fytonutriënten zijn zeer gelijkmatig verdeeld over de boon en er zitten vele verschillende soorten nutriënten in. 100 Gram boontjes is genoeg voor 20% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine C. Vitamine K is goed voor 18% en vitamine A voor 13%. Verder zitten er nog vele nutriënten in die allemaal schommelen tussen de 4 en 10% van de ADH. Voor de mineralen geldt dat er mangaan, molybdeen, magnesium, kalium, ijzer, fosfor, calcium en koper in zit. Wat vitaminen betreft bevat het naast C, A en K veel B1, B2, B3, B6 en B11. Daarnaast zitten er veel vezels in sperzieboontjes, een beetje proteïne en redelijk wat van het aminozuur tryptofaan.

Fytonutriënten
Sperzieboontjes bevatten veel fytonutriënten in de vorm van carotenoïden en flavonoïden die allemaal een sterke antioxidantwerking hebben. Er zitten de volgende carotenoíden in: luteïne, betacaroteen, violaxanthine en neoxanthine. Van de flavonoïden bevat het quercetine, kaemferol, catechinen, epicatechinen en procyanidinen.

Goed voor de bloedvaten
Er zitten antioxidanten in groente en fruit, zo ook in sperziebonen. Sperzieboontjes steunen met de daarin aanwezige antioxidanten de bloedvaten. Omega3 vetzuren uit het boontje zijn bevorderlijk voor de goede conditie van bloedvaten. Wel dient te worden gezegd dat voorgekookte boontjes uit potjes of blik een stuk minder gezond zijn. Alleen verse boontjes bevatten volop gezonde fytonutriënten.

Goed tegen diabetes
Boontjes hebben veel antioxidanten in zich die ontstekingen op celniveau remmen. Omdat suikerziekte of diabetes mellitus wordt veroorzaakt door chronische ontsteking in het spijsverteringsstelsel kan het vers gekookte boontje zeer behulpzaam zijn voor de diabetespatiënt. Daarnaast bevatten boontjes ook bijzonder veel vezels. Hierdoor wordt de energie gelijkmatig aan het bloed afgegeven. Vezels helpen immers de spijsvertering meer uitgebalanceerd te laten gebeuren. Er worden niet plotsklaps grote hoeveelheden energie afgegeven aan het bloed. Dit is goede kennis voor mensen die geen diabetespatiënt zijn. Het helpt namelijk vermoeidheid te voorkomen en het werkt preventief tegen tal van ziekten omdat vezels ervoor zorgen dat nutriënten beter door het lichaam worden opgenomen.

Moestuin
Boontjes zijn een leuke plant voor in de moestuin. Het is altijd bijzonder om te zien hoe groot een plant uit zo´n klein zaadje kan worden. Je kunt boontjes relatief makkelijk in een moestuin laten groeien. Binnenin de boontjes zitten de onvolgroeide vruchtjes, waaruit een nieuwe bonenstruik kan ontstaan. Eigenlijk is het zonde om niet ook de voedzame schil op te eten. Van erwtjes is weer het voordeel dat ze lang bewaard kunnen worden.

Buncis
In het Indonesisch heten boontjes buncis. Dat woord komt uiteraard uit het Nederlands. Indonesië was vroeger een deel van het Nederlands Koninkrijk en de Indonesische taal heeft duizenden woorden uit het Nederlands overgenomen. Lees hier een artikel over Nederlandse woorden in de Indonesische taal.

Eettips bonen
Boontjes kun je koken maar wanneer ze te lang worden gekookt dan wordt de kleur donker grauwgroen en het boontje helemaal slap. Boontjes kunnen ook 3 minuten worden gekookt. Dan houden ze hun groene kleur en zijn ze beetgaar. In plaats van koken kun je ze ook gaar roerbakken of wokken. In dat geval doe je olie in de pan en gaart het boontje door de hitte van de olie. Je kunt ook een mengvorm gebruiken: eerst 2 minuten koken en daarna opbakken met een gefruit uitje, gember, knoflook en hete peper. Dat is een mooie groentebasis om aardappels of zilvervliesrijst mee te laten bakken.

27-10-2014

AARDAPPELS 'Noordeling'

AARDAPPELS 'Noordeling'
(Solanum tuberosum)
VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS. 
Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.
ECO GETEELDE AARDAPPELS. (1928) Ouders: Bravo x Jam. In Groningen en Friesland bij de liefhebber nog erg in trek! Destijds was het een veelzijdig aardappel, die een voortreffelijke smaak combineerde met een goede verwerkbaarheid in de zetmeelindustrie. Het is een vrij bolle, enigszins onregelmatig gevormde licht kruimige aardappel die vrij vroeg oogstbaar is en toch goed bewaarbaar. Geelschillig, lichtgeel knolvlees. We redden dit rasje van de ondergang door ze met een paar kwekers te blijven telen. Wie doet er mee?

Bron Vreeken's Zaden

Een prachtig oud ras (1928) uit het hoge Noorden. Het is een middenvroege tot middenlate consumptieaardappel met een zeer goede smaak. Vrij weinig vatbaar voor Phytophthora in het loof en knol. Het vruchtvlees is lichtgeel van kleur.

http://www.levenvanhetland.nl/aardappel.htm

Knoflook

Knoflook kan nu worden gepoot.

http://www.levenvanhetland.nl/deteeltvanknoflook.htm

21-10-2014

milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden


Afrikaantjes hebben niet alleen mooie bloemen, maar houden door hun geur ook schadelijke insecten uit de buurt. Afrikaantjes worden daarom veel langs de randen van moestuintjes (vooral met wortelen) gezaaid als natuurlijke bestrijding of voorkoming van een plaag.
Tegen aaltjes waren er tot nu toe weinig milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden. Tegen bodemaaltjes is het "doodgewone" afrikaantje een zeer milieuvriendelijke bestrijdings-methode en wordt door amateurtuinders hier en daar toegepast. Naast de vele positieve verhalen over deze aaltjesdoder moeten er toch enige kant-tekeningen geplaatst worden bij het gebruik van afrikaantjes tegen aaltjes. Net zoals bladrammenas werkt het afrikaantje niet tegen alle aaltjessoorten. Ook niet alle soorten afrikaantjes werken even goed, voor ons land is het meest gekweekte Afrikaantje (Tagetes patula) het beste. 

Zorg voor veel diversiteit in je tuin; een tuin vol met prei lokt de preivlieg, maar een tuin waar heel veel verschillende soorten bloemen en/of groenten afgewisseld worden zal minder snel een belager van 1 soort lokken. Die lokken juist verschillende belagers die soms elkaars vijanden dan weer zijn. Het meest bekend is wel de wortelvlieg en de preivlieg (uienvlieg) – door het samen planten van wortelen en uien/prei is de kans groot dat de uienvlieg de wortelvlieg verjaagt, en andersom.



Roundup


De moestuin liever niet met Roundup bewerken
Wie een moestuin heeft kan eveneens beter wat voorzichtig zijn met het gebruik van Roundup tot er meer over de onderzoeken daarover bekend raakt. U wilt immers in uw moestuin gezonde groenten kweken, die u probleemloos kunt eten en die goed zijn voor het systeem en de gezondheid van u en uw gezin. Zolang de veiligheid van Roundup in het geding is en deautoriteiten en onderzoekers het niet eens zijn over de gevaren ervan, is het verstandig om het onkruid toch maar via schoffelen en dergelijke weg te halen.
In Roundup zit de werkzame stof glyfosaat. Dat is een organische fosforverbinding die niet-selectief onkruid aanpakt. Onkruid kan daar groeien waar je het niet wilt hebben en het is hardnekkig. Het heet niet voor niets on-kruid. Roundup werkt prima als het gaat om onkruidverdelging, maar het middel is niet kieskeurig. Het doodt ook andere planten, komt in het oppervlaktewater terecht en is slecht voor de gezondheid van mens en dier. Het is heel onverstandig om het toch te gebruiken

Overal hoor je het spul roemen: Roundup, dat moet je gebruiken als je groen tussen de tegels hebt. Stoepen en schoolpleinen worden ermee schoongemaakt. Tuincentra prijzen het aan, maar er zijn ook tegengeluiden. De Tweede Kamer heeft een verbod uitgevaardigd. Particulieren mogen het na 1 november 2015 niet meer kopen. Het gif is daarmee nog niet uitgebannen. Duurzaam gifspuiten is een sprookje en Roundup is voor luie tuinders..

Regels voortkomend uit het Lozingenbesluit



(Op basis van de Wet Bodembescherming en het Lozingenbesluit Bodembescherming)
Zorg dat tuinmateriaal niet in de sloot terechtkomt en houd de sloot schoon.
Mestopslag (gestort op plastic folie en afgedekt met zwart plastic) moet minimaal vijf meter verwijderd zijn van de sloot.
Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen , alleen biologische bestrijdingsmiddelen zijn toegestaan.
Gebruik uitsluitend bestrijdingsmiddelen die voor de amateurtuinder in de handel zijn en die verkocht worden via zaadhandel en tuincentra.
Professionele middelen die door speciaal opgeleide en gecertificeerde deskundigen moeten worden toegepast, zijn niet toegestaan.
Spuit geen bestrijdingsmiddelen als het hard waait (meer dan windkracht 3).


Preimot

Chemisch bestrijdingsmiddel tegen preimot

Een partij prei is enige tijd geleden weggenomen op een tuin. De prei was net behandeld met een chemisch bestrijdingsmiddel tegen preimot, die onmiddellijk gevaar kan opleveren bij consumptie. De prei moest nog minstens drie weken naar zijn zeggen op het veld blijven voor de werking van het product geneutraliseerd zou zijn. Vooral bejaarden en kleine kinderen kunnen problemen krijgen als ze de prei eten.

Bestrijding preimot
Daarvoor moet in dezelfde richting gedacht worden als de bestrijding van rupsen. Bestrijding met een rupsenmiddel gebeurt best voor de larve zich helemaal naar beneden boort. Ingrijpen van zodra de schade vastgesteld wordt is dan ook de boodschap! Controleer regelmatig.
De larve van de preimot is een rups en kan met diverse insecticiden bestreden worden.
Nieuw biologisch middel erkend tegen oa koolvlieg
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/nieuw-biologisch-middel-erkend-tegen-oa-koolvlieg/
Biologische insecticiden op basis van pyrethrinen
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/biologische-insecticiden-op-basis-van-pyrethrinen/

Wil je echt zeker zijn, dan is telen onder insectengaas, vooral op het zaaibed en  in het begin van de teelt de beste teeltmaatregel. De preimot is een nachtvlinder, dus kan je het doek overdag wel eens wegnemen voor de onkruidbestrijding. Om ook de preivlieg buiten te houden neem je best het doek in de voormiddag weg, liefst  op dagen met wat meer wind.
     
Bron  http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-preimot-levenswijze-en-schadebeelden/

05-10-2014

Groningen temperatuur-neerslag mei - september 2014










WX Data versie 1.70 Groningen-Eelde KNMI gegevens