21-10-14

Preimot

Chemisch bestrijdingsmiddel tegen preimot

Een partij prei is enige tijd geleden weggenomen op een tuin. De prei was net behandeld met een chemisch bestrijdingsmiddel tegen preimot, die onmiddellijk gevaar kan opleveren bij consumptie. De prei moest nog minstens drie weken naar zijn zeggen op het veld blijven voor de werking van het product geneutraliseerd zou zijn. Vooral bejaarden en kleine kinderen kunnen problemen krijgen als ze de prei eten.

Bestrijding preimot
Daarvoor moet in dezelfde richting gedacht worden als de bestrijding van rupsen. Bestrijding met een rupsenmiddel gebeurt best voor de larve zich helemaal naar beneden boort. Ingrijpen van zodra de schade vastgesteld wordt is dan ook de boodschap! Controleer regelmatig.
De larve van de preimot is een rups en kan met diverse insecticiden bestreden worden.
Nieuw biologisch middel erkend tegen oa koolvlieg
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/nieuw-biologisch-middel-erkend-tegen-oa-koolvlieg/
Biologische insecticiden op basis van pyrethrinen
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/biologische-insecticiden-op-basis-van-pyrethrinen/

Wil je echt zeker zijn, dan is telen onder insectengaas, vooral op het zaaibed en  in het begin van de teelt de beste teeltmaatregel. De preimot is een nachtvlinder, dus kan je het doek overdag wel eens wegnemen voor de onkruidbestrijding. Om ook de preivlieg buiten te houden neem je best het doek in de voormiddag weg, liefst  op dagen met wat meer wind.
     
Bron  http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-preimot-levenswijze-en-schadebeelden/

Geen opmerkingen: