21-10-14

milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden


Afrikaantjes hebben niet alleen mooie bloemen, maar houden door hun geur ook schadelijke insecten uit de buurt. Afrikaantjes worden daarom veel langs de randen van moestuintjes (vooral met wortelen) gezaaid als natuurlijke bestrijding of voorkoming van een plaag.
Tegen aaltjes waren er tot nu toe weinig milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden. Tegen bodemaaltjes is het "doodgewone" afrikaantje een zeer milieuvriendelijke bestrijdings-methode en wordt door amateurtuinders hier en daar toegepast. Naast de vele positieve verhalen over deze aaltjesdoder moeten er toch enige kant-tekeningen geplaatst worden bij het gebruik van afrikaantjes tegen aaltjes. Net zoals bladrammenas werkt het afrikaantje niet tegen alle aaltjessoorten. Ook niet alle soorten afrikaantjes werken even goed, voor ons land is het meest gekweekte Afrikaantje (Tagetes patula) het beste. 

Zorg voor veel diversiteit in je tuin; een tuin vol met prei lokt de preivlieg, maar een tuin waar heel veel verschillende soorten bloemen en/of groenten afgewisseld worden zal minder snel een belager van 1 soort lokken. Die lokken juist verschillende belagers die soms elkaars vijanden dan weer zijn. Het meest bekend is wel de wortelvlieg en de preivlieg (uienvlieg) – door het samen planten van wortelen en uien/prei is de kans groot dat de uienvlieg de wortelvlieg verjaagt, en andersom.Geen opmerkingen: