27-10-14

AARDAPPELS 'Noordeling'

AARDAPPELS 'Noordeling'
(Solanum tuberosum)
VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS. 
Een vroeg ras betekent vooral dat deze snel groeit en dus vroeg oogstbaar is. De planttijd is eigenlijk tegelijk met latere rassen (april). Om extra vroege oogst te krijgen worden deze rassen echter vaak vroeger geplant (half maart met bescherming van folie of zelfs vanaf januari onder glas). De vroege rassen hebben minder snel last van de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans). Hoewel de epidemie steeds vroeger optreedt: ruim planten en kali bemesten. De minimale plantafstand is 50x40cm, wij adviseren om 60x40cm aan te houden.
ECO GETEELDE AARDAPPELS. (1928) Ouders: Bravo x Jam. In Groningen en Friesland bij de liefhebber nog erg in trek! Destijds was het een veelzijdig aardappel, die een voortreffelijke smaak combineerde met een goede verwerkbaarheid in de zetmeelindustrie. Het is een vrij bolle, enigszins onregelmatig gevormde licht kruimige aardappel die vrij vroeg oogstbaar is en toch goed bewaarbaar. Geelschillig, lichtgeel knolvlees. We redden dit rasje van de ondergang door ze met een paar kwekers te blijven telen. Wie doet er mee?

Bron Vreeken's Zaden

Een prachtig oud ras (1928) uit het hoge Noorden. Het is een middenvroege tot middenlate consumptieaardappel met een zeer goede smaak. Vrij weinig vatbaar voor Phytophthora in het loof en knol. Het vruchtvlees is lichtgeel van kleur.

http://www.levenvanhetland.nl/aardappel.htm

Geen opmerkingen: